top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Zahăr din fructe vs zahăr rafinat



Fructoza (zaharul din fructe) e o glucida simpla, produsa in mod natural de plante. Este foarte dulce, de vreo 1.5 ori mai dulce decat zaharosa. Industria alimentara proceseaza fructoza naturala fabricand o versiune rafinata, mult mai dulce, numita sirop de glucoza-fructoza sau sirop de porumb (HFCS). Cresterea inregistrata la nivel mondial a consumului de indulcitori, de bauturi nealcoolice si de mancaruri ce contin HFCS echivaleaza cu cresterea consumului de fructoza. Nu confunsa fructoza naturala din fructe cu fructoza din HFCS sau alti indulcitori.

Zaharoza este zaharul cristalizat rafinat pe care-l intalnim in mai toate gospodariile si alimentele procesate. Alcatuita din 50% glucoza si 50% fructoza, este descompusa in intestinul subtire in componentele ei, ducand la cresterea imediata a glicemiei. Din cauza glucozei, zaharoza are un indice glicemic ridicat.

Dimpotriva, fructoza naturala nu afecteaza secretia de insulina sau glicemia si are un indice glicemic inferior celui din alimentele procesate.

Fructoza apare adesea in dieta diabeticilor intrucat se considera ca ajuta la controlul glicemiei.

196 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page