top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

CONEXIUNEA SURPRINZĂTOARE DINTRE ODIHNĂ ȘI SĂNĂTATEA MENTALĂ


Studiul somnului se stabilește treptat ca un domeniu important, iar un studiu recent, axat pe relația dintre insomnie și depresie poate avea implicații utile pentru practicienii din domeniul sănătății mintale. Insomnia este în general considerată un simptom de bază al depresiei, dar noi cercetări arată că aceasta poate fi o cauză a celei din urmă. Studiul,realizat de cercetătorii de la Institutul de Somn și Neuroștiințe Circadinene de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a constatat că întreruperea somnului este un factor decizional în producerea de paranoia, experiențe halucinatorii și alte probleme de sănătate mintală la adulții tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani.


Cercetătorii au efectuat teste pe 3755 de studenți, având ca scop îmbunătățirea somnului pentru a afla efectul somnului calitativ asupra paranoiei, anxietății și depresiei. Un grup a primit terapie comportamentală cognitivă (CBT) pentru insomnie, în timp ce cealaltă nu. Persoanele care au beneficiat de tratamentul de somn CBT au arătat o mare reducere a insomniei, precum și reduceri mici, susținute de paranoia și de experiențe halucinatorii. Tratamentul a condus, de asemenea, la ameliorarea depresiei, anxietății, coșmarurilor, și la îmbunătățirea bunăstării psihologice, a muncii în timpul zilei și a funcționării la domiciliu.

Studiul, publicat în jurnalul britanic ”The Lancet”, este primul care generează dovezi ce sugerează că insomnia este o cauză a problemelor psihologice sau contribuie la acestea. "Un somn bun poate contribui cu adevărat la sănătatea psihologică a oamenilor. Ajutarea oamenilor pentru un somn mai bun ar putea constitui un prim pas important în rezolvarea multor probleme psihologice și emoționale", spune profesorul Daniel Freeman, care a condus studiul.​

 

​Potrivit lui Christopher Barnes, profesor asociat la Universitatea din Washington, care se concentrează pe oboseala în organizații, lipsa somnului afectează partea creierului utilizată pentru a gestiona emoțiile. "Există două regiuni ale creierului care sunt deosebit de importante în reglarea emoțiilor - amigdala și cortexul prefrontal. Deprivarea de somn duce la scăderea cortexului pre-frontal și, de asemenea, influențează negativ modul în care funcționează cortexul prefrontal și amigdala împreună ", spune Barnes. Datorită oboselii lor, oamenii se luptă să-și reglementeze emoțiile, iar adesea rezultă și alte sentimente negative. "Deprivarea de sânge nu poate duce doar la experiența mai multor emoții negative, ci și la o variabilitate mai mare a dispoziției și la o reactivitate emoțională mai mare", explică Barnes. De aceea, insomnia coexistă adesea cu schimbări de dispoziție, greutate și comportamente anormale.

 

În cartea sa "De ce dormim", Matthew Walker, profesor de neurologie și neurologie la UC Berkeley, explică relația dintre somn și reglementarea emoțională mai detaliat. Potrivit lui Walker, testele folosind scanarea creierului au arătat că amigdala a fost cu aproximativ 60% mai reactivă în reactivitatea emoțională la participanții la test care au fost lipsiți de somn. "A fost ca și cum, fără somn, creierul nostru revine la un model primitiv de reactivitate necontrolată. Producem răspunsuri emoționale neimpozitate și inadecvate și nu putem plasa evenimentele într-un context mai larg sau considerat", scrie el. Walker spune că o nouă scanare RMN a arătat că un somn plin, de noapte, a însemnat că amigdala a fost mai strâns cuplată cu cortexul pre-frontal, care acționează ca o frână emoțională asupra amigdalei, "pedala emoțională a gazului".

 

Walker, în "De ce dormim", scrie, de asemenea, că relația cauzală dintre lipsa somnului și depresie poate merge în ambele sensuri. "Cred cu tărie că pierderea somnului și boala mintală sunt cel mai bine descrise ca o stradă de interacțiune cu două căi, fluxul de trafic fiind mai puternic într-o direcție sau în cealaltă, în funcție de tulburare. Nu sugerez că toate afecțiunile psihiatrice sunt cauzate de somnul absent, însă sugerez că întreruperea somnului rămâne un factor neglijat care contribuie la instigarea și / sau întreținerea numeroaselor boli psihiatrice, și are un potențial puternic de diagnosticare și terapeutic pe care încă nu îl înțelegem pe deplin ", scrie Walker.

 

Lipsa de somn poate duce chiar la o scădere a sistemului moral personal, a spus Barnes, observând că această cercetare a constituit blocul în investigarea legăturii dintre lipsa somnului și supravegherea abuzivă la locul de muncă. "Cortexul prefrontal este puternic implicat în auto-reglementare, în special ceea ce considerăm a fi exercițiul de auto-control într-o situație de ispită", spune el. "Cortexul prefrontal suferă scăderi funcționale atunci când suntem lipsiți de somn, avem multe ispite în viața noastră de zi cu zi și de obicei suntem capabili să exercităm auto-control pentru a rezista acelor ispite, dar când suntem lipsiți de somn, această abilitate de a exercita auto-control este subminată și avem mai multe șanse de a ceda ispitelor ", spune Barnes.


29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page