top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

5 MOTIVE PENTRU CARE VĂ SIMȚIȚI MEREU OBOSIȚI



​Vă întrebați adesea: "De ce sunt atât de obosit tot timpul?"? Dacă da, acest articol poate fi perfect pentru dumneavoastră.; am compilat o listă cu unele dintre cele mai frecvente motive de oboseală și ce puteți face pentru a reveni la acțiune.

Există multe motive pentru oboseală, inclusiv lipsa somnului, dieta săracă, stilul de viață sedentar, stresul și afecțiunile medicale.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în jur de 15,3% dintre femei și 10,1% dintre bărbați se simt în mod obișnuit foarte obosiți sau epuizați în Statele Unite.

Oboseala poate provoca o serie de probleme: Aproximativ 72.000 de accidente și 44.000 de răniri în fiecare an sunt rezultatul unei condusului în stare de somnolență, cu estimarea a 6000 de accidente mortale cauzate de șoferii somnoroși.

În urma studiului posibilelor explicații pentru motivul pentru care v-ați putea simți atât de obosiți, au reieșit următoarele:

1. Lipsa de somn

Lipsa somnului poate părea un motiv evident pentru a vă simți obosit, totuși 1 din 3 adulți din SUA nu primesc în mod suficient acest lucru.

Oboseala crește riscul accidentelor, obezității, hipertensiunii arteriale, depresiei și bolilor de inimă. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au nevoie de 7 sau mai multe ore de somn în fiecare zi pentru a promova o sănătate optimă, potrivit Academiei Americane de Medicină pentru Somn și Societății de Cercetare pentru Somn.

Dacă vă luptați pentru a vă încadra în 7 ore de somn, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți o doză completă de somn:

Mențineți o rutină de somn consistentă. Încercați să mergeți la culcare în același timp în fiecare noapte și să vă ridicați în același timp în fiecare dimineață - chiar și în weekend.

Limitați timpul treaz în pat până la 5-10 minute. Dacă descoperiți că vă aflați treaz în pat îngrijorător de mult, ieșiți din pat și stați în întuneric până când vă simțiți somnolenți, apoi întoarceți-vă înapoi în pat.

Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit, întunecat și la o temperatură confortabilă. Orice lumină care intră în cameră vă poate tulbura somnul. Asigurați-vă că camera dvs. este întunecată și că lumina emisă de dispozitivele digitale nu mai este vizibilă. Temperaturile mai scăzute ale camerei sunt considerate mai bune pentru a promova somnul decât temperaturile mai calde.

Limitați băuturile cu cofeină. Încercați să nu consumați băuturi cofeină după prânz. Efectele stimulative ale cofeinei pot dura mai multe ore după administrare și cauzează probleme cu inițierea somnului.

Evitați tutunul și alcoolul înainte de culcare. Fumatul și consumul de alcool înainte de a merge la culcare pot cauza somn fragmentat.

Dacă practicați toate obiceiurile de dormit enumerate mai sus și continuați să vă treziți obosiți, ar fi o idee bună să contactați furnizorul dvs. de asistență medicală și să discutați dacă aveți o problemă medicală legată de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn obstructivă sau sindromul picioarelor neliniștite.

2. Diete slabe

Cea mai ușoară modalitate de a elimina oboseala este să ajustați dieta. Consumul unei alimentații sănătoase și echilibrate poate face schimba modul în care vă simțiți. Pentru a vă îmbunătăți sănătatea și pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie - precum și pentru a elimina oboseala - este vital să alegeți un amestec sănătos de alimente din cele cinci grupuri alimentare, care sunt: ​​fructe, legume, cereale, proteine ​​și lactate.

3. Stilul de viață sedentar

Când apare oboseala, statul pe canapea și relaxarea ar putea părea a fi singurul răspuns. Dar ridicarea și mișcarea poate fi cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a re-energiza și a eradica oboseala.Exercițiile pot ajuta la creșterea energiei și reducerea oboselii. Cercetările efectuate de Universitatea din Georgia (UGA) din Atena au descoperit că, în comparație cu ședința liniștită, un singur set de exerciții de intensitate moderată de cel puțin 20 de minute a contribuit la creșterea energiei.

Un studiu anterior efectuat de UGA a constatat, de asemenea, că atunci când persoanele sedentare au finalizat un program de exerciții fizice în mod regulat, oboseala lor s-a redus în comparație cu cele care nu au făcut-o.Departamentul pentru Sănătate și Serviciile Umane al Direcțiilor de activitate fizică pentru americani sugerează că toți adulții au nevoie de 2 ore și 30 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână și activități de consolidare a mușchilor care lucrează toate grupurile majore de mușchi în 2 sau mai multe zile pe săptămână. Acest lucru poate părea a fi o mulțime de timp petrecut în exercițiu, dar vă puteți răspândi activitatea în decursul săptămânii și, în total, este timpul să vă petreceți altceva vizionând un film.

4. Stres excesiv


Multe situații pot cauza stres. Job, probleme financiare, probleme legate de relații, evenimente majore de viață și răsturnări, cum ar fi mutarea casei, șomajul și decesul - lista stresorilor potențiali nu se termină niciodată. Stresul excesiv poate duce la epuizare fizică și emoțională. Un stres mic poate fi sănătos și poate chiar să ne facă mai vigilenți și să putem să ne îndeplinim mai bine în sarcini precum interviurile, dar stresul este doar un lucru pozitiv dacă este de scurtă durată. Stresul excesiv, prelungit poate provoca epuizare fizică și emoțională și duce la boală. În situații precum un mediu de birou unde nu puteți fugi sau nu puteți lupta, substanțele chimice pe care corpul le-a produs pentru a vă proteja nu pot fi consumate și, în timp, vă pot afecta sănătatea.Dacă presiunile cu care vă confruntați vă fac să vă simțiți excesiv sau vă dau dureri de cap, migrene sau mușchi tensionați, nu ignorați aceste semnale.

5. Condiții medicale

Dacă ați făcut modificări ale stilului de viață în legătură cu activitatea fizică, dieta, nivelurile de stres și de somn, dar totuși vă simțiți obosiți tot timpul, s-ar putea să existe o condiție medicală subiacentă. Multe afecțiuni medicale, cum ar fi anemia, vă pot face să vă simțiți obosiți. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care raportează oboseala ca un simptom cheie includ: anemietiroidă subactivă, diabet, anxietate, depresie, sindromul, oboselii cronice, infecții ale tractului urinar, intoleranță la mâncare, boli de inimă, febră glandulară, sarcină, deficiențe de vitamine și minerale.


15 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page