top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

CÂND ESTE NECESAR RMN-UL?


tuncay ozturk centru de recuperare fizioterapie kinetoterapie dureri de spateay ozturk centru de recuperare fizioterapie kinetoterapie dureri de spate

Imagistica cu raze X, scanările CT sau RMN pentru pacienții cu dureri acute de spate nu sunt recomandate tuturor pacienților. Testele imagistice sunt potrivite pentru persoanele cu dureri de spate care pot fi cauzate de cancere, infecții, leziuni ale nervilor sau dureri care se agravează în ciuda tratamentului aplicat.


Semnele acestor condiții mai grave includ scăderea în greutate, febră, pierderea puterii musculare și / sau senzația la picioare și reflexele anormale în plus față de durerile de spate scăzute.


Realizarea inutilă a imagisticii expune pacienții la daune care pot fi prevenite, poate duce la intervenții suplimentare inutile și duce la costuri inutile. Pe ansamblu, pacienții cu durere acută scăzută, fără constatări, care sugerează o afecțiune specifică, au avut același rezultat cu sau fără aceste teste. Unele teste, cum ar fi razele X, necesită radiații și prezintă un risc de expunere la radiații.


 Fiecare pacient simte că prelucrarea lor nu este completă fără un RMN. Aceste locuri de imagistică sunt atât de prezente în comunitate încât pacienții cred cu adevărat că ar trebui să o primească, dar nu schimbă nimic.


Există cazuri în care sunt garantate RMN-uri sau alte examene imagistice. Dacă cineva are un istoric de cancer și există un motiv să suspectezi că cancerul s-a răspândit în coloana vertebrală sau dacă există leziuni ale nervilor, aș sugera un RMN pentru a stabili dacă este sau nu nevoie de o intervenție chirurgicală.


La o anumită vârstă, aproape toți au constatări privind RMN. Uneori vedem prea mult și imagistica nu se corelează cu durerea din spate, așa că ne conduce pe un drum în care urmărim lucruri pe care nu ar trebui să ne focusăm.


VEDEȚI UN SPECIALIST ÎN DURERI DE SPATE PENTRU DIAGNOSTICARE


De exemplu, problemele coloanei pe un RMN pot fi văzute la mulți pacienți fără dureri de spate. Un studiu anterior a arătat că 90% dintre persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, au avut un disc degenerat. Un pacient aude că are probleme cu hernia și concluzionează că trebuie să o repare. Aceasta este o credință greșită. Înainte de a insista asupra unui RMN, vedeți pe cineva care se specializează în diagnosticarea și tratarea durerilor de spate. Acest pas simplu, văzând un specialist în dureri de spate, cum ar fi osteopat sau terapeut, poate ajuta la reducerea testelor de imagistică inutile și a intervențiilor chirurgicale spinoase cu până la o treime.


Noile linii directoare sugerează o testare suplimentară dacă durerea din spate se înrăutățește sau persistă în ciuda unui proces de terapie. Dacă durerea persistă, atunci veți efectua studii de imagistică adecvate pentru a decide terapiile adecvate.


115 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page