top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Fibromialgia și depresia



Multe studii leagă fibromialgia și depresia. De fapt, persoanele cu fibromialgie sunt de

până la de trei ori mai susceptibile de a avea depresie la momentul diagnosticului lor decât cineva care nu suferă de fibromialgie.


Unii cercetători studiază efectele depresiei asupra chimiei creierului, în timp ce alții analizează existența anomaliilor la nivelul sistemului nervos simpatic. Există o parte a sistemului nervos care determină modul în care gestionați stresul și situațiile de urgență. Depresia poate duce la eliberarea substanțelor care cauzează sensibilitate mai mare la durere, rezultatul fiind fibromialgia cu durerea cronică și sentimentele de depresie.


Urmând un plan adecvat de tratament pentru fibromialgie și obținerea sprijinului pentru familie și prieteni, puteți prelua controlul asupra fibromialgiei, dar și asupra simptomelor depresiei și astfel, îmbunătăți calitatea vieții.


Ce este depresia?


Tristețea este o reacție normală la pierderea unui apropiat, problemele vieții sau la problema unei stime de sine rănite. Depresia depășește tristețea și devine o problemă care afectează întreaga ta viață. Persoanele care suferă de depresie sunt:

• pierderea plăcerii în activități plăcute

• pierdere în greutate sau câștig

• energie slabă

• sentimente de vinovăție

• un sentiment de lipsă de valoare

• gânduri despre moarte

Aceste gânduri, schimbări fizice și sentimente interferează cu viața de zi cu zi.


Există modalități de a ușura depresia cu fibromialgie?


Este important să înțelegeți că fibromialgia este mai mult decât durerea musculară adâncă și punctele contractate pe care le simțiți. Această afecțiune cuprinde totul despre dumneavoastră - sentimentele, emoțiile și atitudinile; modul în care răspundeți la stres; și modul în care comunicați cu ceilalți.


Vestea bună este că, deși nu există nici un tratament, durerea fibromialgiei și simptomele depresiei pot fi tratate cu succes.


307 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page