UMĂRUL ÎNGHEȚAT

„Umărul înghețat” ( capsulita adezivă  ? )

 

Capsulita adezivă / retractilă  , cunoscută ca și umărul înghețat  este o disfuncție disabilitantă  fără o cauză clară , în care capsula articulară a umărului , țesutul conjunctiv care înconjoară articulația umărului , devine inflamată , rigidă , limitând destul de mult amplitudinea de mișcare și cauzând durere cronică .

Durerea este de obicei constantă și se agravează noaptea dar și în condiții climatice ce presupun frig și umiditate. Unele mișcări  sau bruscări pot provoca episoade de durere de tip acut, înțepător  . Acest simptom este considerat a fi cauzat de trauma din regiune și ar putea avea o componentă autoimună .

Factorii de risc ai umărului înghețat includ convulsii , diabet, infarct , boli pulmonare , degradări ale țesutului conjunctiv,boli tiroidiene , boli cardiovasculare . Tratamentul constă în kinetoterapie , terapie ocupațională, tratament medicamentos, hidrodilatație  sau operație . Un medic poate să realizeze manipulări sub anestezie , care au rolul de  a rupe adeziunile și țesutul cicatrizat , pentru a ajuta articulația să-și recapete amplitudinea articulară normală .Durerea și inflamația sunt controlate cu analgezice  și antiinflamatoare nesteroidiene .

Cum afectează umărul înghețat viața cotidiană ?

 

Indivizii care suferă de capsulită adezivă , de obicei simt durere severă ,pe care uneori îi deprivează de somn  pentru perioade lungi de timp .Disfuncția poate conduce în timp la depresie , probleme la nivelul gâtului și spatelui , pierdere în greutate  din cauza lipsei de somn . Oamenii care suferă capsulită adezivă ar putea avea probleme de concentrare, de muncă , de rezolvare a sarcinilor cotidiene pentru perioade lungi de timp . Afecțiunea de cele mai multe ori se tratează fără operație. Majoritatea persoanelor , recâștigă 90% din amplitudinea de mișcare .

 

Cum aflăm că suferim de umărul înghețat ?

 

Unul din simptome umărului înghețat este că articulația devine atât de rigidă încât este imposbil mișcările simple devin aproape imposibil de realizat , precum ridicarea brațului . Mișcarea de rotație externă este cea mai afectată .

Oamenii se plâng de rigidate și durere accentuată noaptea . Poate fi înrăutățită de încercarea de a efectura mișcări sau  de bruscări . Un kinetoterapeut , osteopat sau un chiropractor ar putea suspecta că  pacientul suferă de „umărul înghețat” dacă la examinarea funcțonală se descoperă limitarea mișcării  . Scanarea RNM, poate confirma diagnosticul , deși aceste testări sunt puțin solicitate

 

 

 E posibil să tratez această afecțiune?

 

La momentul actual ,umărul înghețat poate fi tratat complet cu condiția ca tratamentul aibe o durată direct proporțională cu gravitate problemei .  Cu cât tratamentul se începe cât mai precoce, cu atât rata de succes al acestuia crește  , cu scopul de a folosi brațul pe toate direcțiile de mișcare pentru desfășurarea normală a activităților cotidiene.  Terapia manuală , ostepatia, kinetoterapia și chiropractica joacă un rol important în tratamentul umărului înghețat .

           

           Dacă suferi de umărul înghețat, ne poți vizita centrul din București , Medicine Park  International  , sau îți poți face o programare .

 

Pentru progamare : +40 213 130 430    |    office@medicinepark.ro

medicine park by tuncay ozturk
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

Contact: +40 799 76 74 76

E-mail: office@medicinepark.ro

Adresa: Strada Grigore Mora,19

                    București, România

OBȚINE O CONSULTAȚIE GRATUITĂ!