top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

10 MOTIVE PENTRU CARE SPORTUL CREȘTE NIVELUL DE FERICIRE



1. Sportul ajută la prevenirea depresiei

Fluxul de sânge este crescut la nivelul creierului datorită exercitiilor fizice, acest lucru eliberând endorfine, antidepresivele naturale ale organismului. Alți neurotransmițători similari sunt de asemenea eliberați, cum ar fi serotonina, care îmbunătățesc starea de spirit. Endorfinele interacționează cu receptorii creierului care controlează percepția durerii; ele activează de asemenea un sentiment pozitiv, de fericire, similar celui al morfinei. Sportul stimulează acțiunea acestor endorfine. Exercițiile stimulează, de asemenea, norepinefrina, un alt neurotransmițător care poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit.

 

2. Exercițiile ajută la ameliorarea stresului

Sportul vă poate scuti sau, cel puțin, vă poate ajuta să faceți față stresului. După o zi plină de stres la serviciu, la școală sau pe autostradă, exercițiile fizice pot ajuta rapid la ameliorarea frustrării rezultate. De asemenea, exercițiile ușurează tensiunea, anxietatea și furia care vă însoțesc stresul. Exercițiile vă vor face să uitați de probleme când vă concentrați pe activitatea fizică. Repetarea și ritmul exercițiilor au un efect calmant foarte asemănător meditației. Dacă exercițiul dvs. necesită concentrare și mișcări coordonate, focalizarea va promova calmul și claritatea. Pe măsură ce faceți sport, ritmul cardiac crește, la fel ca circulația și fluxul de oxigen în creier. Creierul vostru vă va răsplăti cu endorfine, neurotransmițătorii care oferă un sentiment de bunăstare și euforie.

 

3. Sportul crește calitatea somnului

Este posibil să adormiți mai repede și să vă treziți mai odihniți? Sportul îmbunătățește atât calitatea somnului cât și durata somnului. Exercițiul ridică starea de spirit și reduce stresul, permițându-vă să vă goliți mintea și să adormiți mai devreme. Exercițiul regulat, programat, vă întărește ritmurile circadiane și promovează vigilența zilnică și somnolența noaptea.

 

4. Sportul crește încrederea în sine

În termeni simpli, încrederea dvs. este sporită deoarece vă simțiți mai bine. Voi deveniți mai relaxați și încrezători, pe măsură ce plămânii și inima devin mai eficienți și mai puternici. Veți simți mai puține dureri ale articulațiilor și mai puține dificultãți de respirație și în curând îmbrãcãmintea dvs. se va potrivi mai bine, pe mãsurã ce talia se micșoreazã.

 

5. Sportul reduce anxietatea

Beneficiile sportului se extind dincolo de ameliorarea stresului, incluzând reducerea anxietății și tulburărilor legate de anxietate. O plimbare scurtă de 10 minute poate fi la fel de eficientă ca și un antrenament de 45 de minute în sala de gimnastică atunci când vine vorba de eliberarea anxietății. Sportul funcționează rapid pentru a vă îmbunătăți starea de spirit și perspectivele. Persoanele fizic active sunt mai fericite și au mai puțină anxietate decât persoanele sedentare. Același răspuns al creierului la neurotransmițători care ajută la depășirea stresului și depresiei ajută de asemenea la depășirea anxietății. Sportul vă menține concentrarea, arde energia neutilizată și consumă orice exces de cortizol în sânge.

 

6. Sportul crește nivelul energiei

Exercițiile fizice cresc nivelul de energie prin îmbunătățirea circulației și a sănătății mușchilor inimii, în schimb aveți experiențe îmbunătățite. Una dintre metodele cele mai eficiente pentru stimularea energiei și eliminarea oboselii este să faci mai multe exerciții. Cercetările au demonstrat că exercitarea în mod regulat poate chiar ajuta la creșterea nivelului de energie la persoanele cu probleme cronice de sănătate, inclusiv oboseala.

 

7. Activitatea fizică vă menține tonusul pozitiv

Ori de câte ori trebuie să vă îmbunătățiți starea de spirit, alergați, mergeți cu bicicleta sau faceți sală. Veți lucra la corpul dvs. și vă veți simți mai bine după aceea. Stresul, anxietatea, depresia, toate vin aici. Combinația acestor factori de stres influențează în mod direct starea dumneavoastră de spirit și poate fi îmbunătățită prin exerciții fizice. Sportul stimulează producția de substanțe chimice din creier dedicate fericirii, endorfinele și serotonina. Exercițiul ajută la eliberarea gândurilor anxietate și nefericire. Indiferent dacă încercați să loviți o minge de fotbal sau încercați să țineți o poziție de yoga, sunteți concentrat mai degrabă asupra activității decât asupra stresorilor. Îmbunătățirea somnului și creșterea nivelului de energie vă vor ajuta să vă simțiți mai bine.

 

8. Sportul ajută la prevenirea declinului cognitiv

Activitatea fizică ne ajută să rămânem mai tineri, mai mult timp. Activitatea fizică s-a dovedit a contribui la reducerea riscului declinului cognitiv, în special a activității cardiovasculare, care ridică ritmul cardiac și crește fluxul sanguin oxigenat către creier și corp. Conform cercetărilor, exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de Alzheimer cu până la 50%. Exercitarea poate, de asemenea, să întârzie orice deteriorare ulterioară a persoanelor care au început deja să dezvolte probleme cognitive cum ar fi Alzheimer.

 


9. Sportul dezvoltă inteligența

Exercițiul îți eliberează mintea și îți mărește atenția pe măsură ce trimiți mai mult oxigen în creier. Exercițiile fizice promovează, de asemenea, creșterea celulelor noi ale creierului în două moduri. Creșterea circulației sanguine la nivelul creierului promovează neurogeneza, producția de celule noi ale creierului. Sportul stimulează, de asemenea, creșterea producției de factor neurotrofic derivat din creier, sau BDNF, o proteină care "fertilizează" celulele noi ale creierului.

 

10. Activitatea fizică întărește relațiile

Cuplurile care se antrenează împreună construiesc o relație mai sănătoasă. Ei vor învăța să se susțină reciproc pe parcursul sesiunilor de formare, vor învăța, de asemenea, să facă față noilor provocări împreună, de la ridicarea greutăților grele, la urcarea pe un perete de rocă. Pe măsură ce aceștia întâmpină aceste provocări, ei vor dezvolta un sentiment de împlinire și de camaraderie. Un cuplu care exersează împreună va stimula fluxul sanguin către întregul corp și, la rândul său, va spori senzația de intimitate și va spori dorința sexuală a indivizilor.

 


639 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page