top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

AȚI SUFERIT O OPERAȚIE DE APENDICITĂ? RISCUL DE PARKINSON POATE FI REDUS CU 20%



Deși poate fi dureroasă, ar putea exista un beneficiu neobișnuit al operației de apendicită: cei care au eliminat apendicele lor au cu 20% mai puține șanse să dezvolte boala Parkinson, potrivit unei noi analize a mai mult de 1 milion de persoane din Suedia.

Organul mic, care este atașat și se deschide în capătul inferior al intestinului gros, poate contribui la această tulburare a creierului care afectează aproape un milion de americani, spun cercetătorii. Studiul lor a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Aproape jumatate dintre femei si o treime din barbati vor dezvolta dementa, accident vascular cerebral sau Parkinson, spune studiul:

"Boala Parkinson este tulburare multiplă", a spus Viviane Labrie, autorul principal al studiului și profesor asistent la Institutul de Cercetare Van Andel din Michigan. Deci, este posibil să existe multe locuri de origine în ceea ce privește locul în care boala Parkinson începe, tractul gastro-intestinal fiind unul dintre ele. Pentru alti oameni, poate incepe în creier.

Boala Parkinson nu este doar comună, cu 60.000 de noi diagnostice în fiecare an, ci este, de asemenea, incurabilă. Simptomele includ tremurături ale degetelor, mâinilor sau picioarelor; rigiditate; dificultatea de echilibrare; depresie; și tulburări gastro-intestinale incluzând constipația. Cercetările au arătat că simptomele gastro-intestinale pot începe cu până la 20 de ani mai devreme decât simptomele de mișcare.

"În ultimul deceniu, a devenit evident că boala Parkinson nu este doar o tulburare de mișcare", a spus Labrie într-un podcast. Unul dintre cele mai frecvente simptome non-motorii din Parkinson este problema tractului gastro-intestinal, astfel încât unii oameni de știință cred că tulburarea ar putea începe acolo, a spus ea. De fapt, apendicele conține o proteină, alfa-sinucleina, despre care se știe că se acumulează în creierul pacienților cu Parkinson, a observat ea.

În căutarea legăturilor dintre Parkinson și apendicită, Labrie și colegii ei au analizat date medicale pentru 1,6 milioane de persoane din Suedia. Acest sondaj privind populația generală a arătat că o apendicită este legată de un risc redus de dezvoltare a bolii Parkinson de 19,3%, potrivit cercetătorilor. În mod separat, au examinat înregistrările a 849 de pacienți cu Parkinson și au constatat că apendicomia a fost asociată cu apariția întârziată a tulburării cu 3,6 ani, în medie.

Studiul a câștigat aplauze de la unii și critici din partea altora.

 

122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page