top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Siropuri de tuse, preparate in casă



Usturoi

Se pune la fiert in 250 ml de apa usturoi curatat (2 catei), 5 minute.

Dupa ce fiertura se raceste, amesteci cu 6 linguri de miere. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi.

Ceapa

Pentru a-l prepara, ai nevoie de o ceapa mare si de 300 ml de apa, 10 minute.

Apoi se strecoara si, cand s-a mai racit, se adauga 2 linguri cu miere. In lupta cu tusea, se iau zilnic intre 2 si 6 lingurite de sirop.

Ghimbir

Se ia o bucata de ghimbir si se da prin razatoare. Separat, se rade coaja de la 2 lamai bine spalate. Se pune intr-un vas o cana cu apa peste care se adauga 2 linguri de ghimbir si una de coaja de lamaie. Vasul se pune pe foc, la fiert, apoi se strecoara. Se adauga sucul de la cele 2 lamai si se pune din nou la foc mic (nu trebuie sa fiarba!) timp de cateva minute. Cand s-a racit, se adauga o lingura de miere. Seirpul se pastreaza intr-un borcan si se administreaza astfel:

copii cu varsat cuprinsa intre 5 si 12 ani - o lingurita la doua ore

copii cu varsta peste 12 ani si adulti - 2 linguri la trei ore

Hrean

Se adauga 100g de hrean ras intr-o jumatate de kilogram de miere de tei si se lasa la macerat 12 ore. Preparatul este destinat adultilor, care vor ua timp de 10 zile cate 3 linguri pe zi. Se foloseste o lingura nemetalica (lemn, plastic, ceramica)

Ridiche neagra

Se ia o ridiche neagra (nu se curata de coaja) si se taie un capac. Cu o lingurita se scobeste pana se obtine o gaura de 3-4 cm. Nu scobi pana ajungi la coaja, trebuie lasata si acolo o margine de 1 cm. Umple gaura cu zahar pudra. In cateva ore, se va forma un sirop gros din care se iau 2-4 lingurite pe zi. Pe masura ce folosesti siropul, completezi cu zahar. Acesta va trage zeama din ridiche

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page