Artrita și artroza sună similar, și chiar au și câteva caracteristici comune. Ambele afectează oasele, ligamentele și articulațiile. Cele două afecțiuni au, de asemenea, simptome comune, precum rigiditate articulară (limitarea mișcării) și durere. Totuși, diferența dintre cele două afecțiuni este extrem de importantă.
Artrita este un termen generic care cuprinde mai multe tipuri de boli ce afectează articulațiile, cele mai întâlnite forme fiind osteoartrita, artrita reumatoidă și guta. Această afecțiune este identificată prin apariția inflamațiilor la nivelul articulațiilor, iar pacientul simte durere și o senzație de rigiditate. În unele cazuri, artrita poate afecta, de asemenea, pielea, organele și mușchii. În general, cauzele artritei sunt de natură infecţioasă (germeni), autoimună (lupus) sau metabolică (gută).
Artroza este cel mai frecvent tip de artrită, potrivit Institutului Național de Artrită și Boli Musculo-scheletice și ale Pielii. Această afecțiune este cauzată de uzura normală a articulațiilor și a cartilajului, țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor și ajută la mișcarea articulațiilor. În timp, cartilajele se pot deteriora și chiar pot dispărea complet. Acest lucru duce la contactul oaselor la nivelul articulațiilor, provocând durere, rigiditate și uneori umflături.
Artroza poate afecta orice articulație din corp. Cel mai adesea, afectează articulațiile mâinilor, gâtului, genunchilor și șoldurilor. Riscul de a dezvolta această afecțiune crește odată cu înaintarea în vârstă.
Durerea și rigiditatea articulațiilor se numără printre cele mai frecvente semne pe care persoanele care suferă de această afecțiune le acuză. În funcție de tipul de afecțiune, apar și alte simptome, precum umflarea articulațiilor, roșeață a pielii din jurul articulațiilor afectate și o capacitate redusă de mișcare a articulațiilor afectate sau pinteni osoși, ori mici bucăți de creștere osoasă suplimentară care se pot dezvolta în jurul articulațiilor afectate.
Predispoziția de a dezvolta artroză, precum și alte tipuri de artrită, are la bază mai multe cauze. Înaintarea în vârstă este, din păcate, un factor care slăbește articulațiile, precum și creșterea în greutate. Totodată, studiile arată că femeile sunt mai predispuse să dezvolte artroză, precum și artrita reumatoidă, iar bărbații sunt mai predispuși să dezvolte gută. Accidentele și infecțiile pot deteriora articulațiile, iar în urma acestora riscul de a dezvolta artroză sau alte tipuri de artrită va crește. La fel de periculoasă este și ocupația, dacă aceasta presupune forțarea articulațiilor. Genele sunt și ele extrem de importante când vorbim de șansele de a dezvolta artrită.
Un stil de viață sănătos și practicarea unor exerciții specifice, pot ajuta la consolidarea și stabilizarea articulațiilor, astfel încât să vă mențineți mobilitatea articulațiilor.