top of page
  • Poza scriitoruluiMedicine Park

DUREREA ACUTĂ VS. DUREREA CRONICĂ

Actualizată în: 19 iun. 2021


medicine park durere tuncay ozturk
Tuncay Ozturk: Durerea acuta vs. durerea cronica

Durerea apare ca un semnal ce ne avertizează că în corpul nostru s-a petrecut o schimbare, că ceva nu este în regulă. Toate durerile sunt incomode, nedorite și neplăcute. Indiferent de tipul durerii, acestea pot varia de la ușoare la severe, și toate au capacitatea de a reduce calitatea vieții și de a vă împiedica să trăiți viața pe care o meritați. În linii mari, există două tipuri diferite de durere: acută și cronică. Principala diferență între cele două tipuri de durere este că durerea acută are de obicei o cauză specifică, tratabilă. Sursa durerii cronice, însă, nu este atât de ușor de diagnosticat, deoarece poate fi înrădăcinată în cauze subiacente, „invizibile”. Durerea acută apare rapid și are, în principiu, o durată mai scurtă. Când vorbim însă de durerea cronică, aceasta persistă, în general, un interval mai mare de șase luni și poate continua chiar și după ce leziunea sau afecțiunea care provoca durere a fost tratată.


 

DUREREA ACUTĂ


Durerea acută se manifestă ca o durere bruscă, ascuțită, care durează mai puțin de șase luni. Ea acționează ca un avertisment pentru corpul nostru, transmițându-ne că sănătatea organismului ne-a fost compromisă. Majoritatea consideră că durerea acută este ușoară și temporară. Dar, de fapt, durerea acută este foarte complexă.


Acest tip de durere este cauzat de ceva specific - un os rupt, arsuri sau tăieturi, sau chiar travaliu și naștere. Durerea dispare odată ce zona afectată a fost tratată. Unele dureri acute sunt temporare și de scurtă durată. Alteori, pot avea un efect mai îndelungat și pot avea o intensitate severă.


Terapia pentru durerea acută tratează, practice, cauza durerii. Cu toate acestea, poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot apărea și dispărea fără avertisment. Durerea nu persistă constant, și poate produce simptome care durează câteva zile, câteva momente sau chiar doar câteva secunde.


Pentru a determina intensitatea durerii, medicii le solicită pacienților să-și evalueze durerea pe o scară de la 1 la 10. Acest lucru îl ajută pe specialist să identifice nivelurile de durere și îi permite să evalueze mai bine situația.


DUREREA CRONICĂ


Durerea cronică, pe de alte parte, este descrisă drept o durere continuă care persistă mai mult de șase luni. Această durere este considerată o stare de boală și afectează 1 din 5 adulți. Durerea cronică este greu de diagnosticat și poate fi chiar greșit percepută.


Această durere este cauzată de o problemă de bază, pe care, din păcate, chirurgia s-ar putea să nu o poată vindeca. Pacienții care suferă de durere cronică pot testa o varietate de tratamente pentru a găsi unul sau o combinație a mai multora, ce ajută la reducerea durerii lor.


Cele mai frecvente dureri cronice sunt cele de cap, cele cauzate de artrită sau cancer, durerile nervoase, durerile de spate și durerile persistente ale fibromialgiei. Durerea este diferită pentru toată lumea, în special durerea cronică. Din această cauză, opțiunile de tratament pentru durerea cronică variază și pot include de la o cremă topică la o intervenție chirurgicală.


Medicamentele analgezice cu administrare orală și cremele sau unguentele, cum ar fi cele antiinflamatoare fără prescripție medicală, ajută la reducerea durerii zilnic, dar nu sunt destinate utilizării pe termen lung. Tratamentele fără medicamente, precum terapia fizică, s-au dovedit a ajuta pacienții care suferă de durere cronică să reducă durerea, să crească calitatea vieții, diminuând în același timp dozele de medicamente. Alte tratamente includ terapia cu ace uscate și electroterapia.


Durerea cronică reduce capacitatea unei persoane de a-și trăi viața la o calitate bună și într-o măsură dezirabilă.


Cunoașterea opțiunilor și disponibilitatea tratamentului atunci când suferiți de durere, fie ea acută sau cronică, este importantă pentru menținerea stilului de viață pe care îl meritați și pentru a vă permite să faceți lucrurile pe care le iubiți.
2.260 afișări0 comentarii
bottom of page