top of page
  • Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

Efectul fumatului si al sedentarismului



Buna seara,

Astazi o sa va povestesc despre pacienta mea care a venit astazi la mine, acuzand dureri la cervicala si in zona lombara. A avut aceste dureri de aproape 4 ani.

A urmat cateva tratamente insa niciunul nu a dat rezultate bune decat pentru moment.

Mai intai de toate, am vrut sa dezbatem un pic despre modul de viata al ei deoarece ma gandeam ca este ceva ce facea in viata de zi cu zi, ce-i cauza astfel de dureri.

Dupa ce am povestit mai mult, am completat puzzle-ul pe care il aveam in minte. Asadar, am aflat ca multe lucruri ii daunau grav sanatatii.

In primul rand, era o fumatoare inraita. Acestea sunt legate intre ele, deoarece fumatul afecteaza micile artere ale circulatiei iar ele provoaca direct sentimentul de durere al discului. Cand discul nu este hranit suficient de catre circulatie, calitatea discului se inrautateste si durerile devin din ce in ce mai grele.

In al doilea rand, pacienta mea nu a facut sport deloc si pe langa asta, lucra aproximativ 9 ore pe zi, deci in total niciun pic de activitate.

Aceasta lipsa de activitate deja cauzeaza aceste dureri ale muschilor. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care a omis sa le ia in considerare cand a venit vorba de sanatate. Probabil, tot din cauza aceasta, tratamentele pe care le-a urmat nu au dat roade.

Eu am acceptat sa tratez pacienta insa cu o singura conditie, aceea de a-si schimba stilul de viata si apoi tratamentul este complet. Nu trebuie sa ne gandim ca tratamentul este facut doar dintr-o singura parte, deoarece trebuie sa vina din ambele parti, sa se implice si pacientul, neaparat.

Numai bine va doresc!

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page