Durerile cauzate de o postură greșită. Poziția coloanei noastre nu afectează doar modul în care arătăm ci reprezintă și un semn de sănătate al corpului nostru.
O coloană posturată corect are trei curburi atunci când o privim din lateral, și anume: curbura cervicală situată în zona gâtului, curbura toracică situată în partea superioară a spatelui și curbura lombară situată în partea inferioară a spatelui. Dacă nu putem proteja aceste curburi naturale riscăm să avem parte de un dezechilibru al tonusului muscular și de apariția stresului în întregul corp, situație deloc plăcută mai ales dacă ducem o viață dinamică.
O poziție corectă oferă echilibru corpului, un aspect fizic bun și încredere în propria persoană. Din punct de vedere al sănătății asta înseamnă o presiune mai mică asupra oaselor, articulațiilor și mușchilor, permițându-le să funcționeze corespunzător. Astfel evitați durerile sau rănile și în același timp uzura anormală a suprafețelor încheieturilor.
Este adevărat că o poziție incorectă a coloanei poate cauza dureri de cap?
Durerile de cap nu sunt cauzate doar de probleme ale creierului. În literatura de specialitate, de exemplu, există o definiție a durerii de cap care sună cam așa: "durere de cap cauzată de gât". Explicația este următoarea: mușchii din zona gâtului, vertebrele cervicale, discurile cervicale și multe alte structuri de la nivelul gâtului pot cauza dureri de cap. Mușchii contractați, deficitele discurilor și coastelor vertebrale, herniile, calcificările încheieturilor pot fi de asemenea cauze ale durerilor de cap. Acest tip de durere pornește de la spatele gâtului și se duce în sus, spre cap. Se întinde uneori chiar și până în zona ochilor, dar aceste cazuri sunt mai rare. De obicei durerea apare pe o singură parte a capului, cel mai adesea pe stânga dar uneori și pe dreapta. Caracterul durerii este similar unei contracții sau întinderi, începând de la spatele gâtului spre cap. Dar cel mai important lucru este că această stare poate provoca greață sau stări de vomă, simptome care îi determină pe mulți să confunde aceste dureri cu migrenele. Și trebuie să recunosc, cu părere de rău, că am întâlnit oameni care luau tratamente pentru migrene și pastile pentru durerile provocate de gât.
Care este cea mai frecventă afecțiune în ziua de azi la pacienții mei?
Hernia este cea mai frecventă afecțiune a coloanei în ziua de azi. Din punctul meu de vedere aceasta este problema secolului, mai ales că multe lucruri pot cauza hernia. Lipsa mișcării este cea mai cunoscută cauză a bolii. Știm cu toții că în ziua de azi majoritatea activităților sunt realizate la birou, stând în scaun ore întregi fără a face niciun fel de exerciții sau mișcare, ceea ce nu este deloc bine.
Aș vrea să vă spun povestea unui prieten care are 65 de ani și s-a pensionat acum un an. A fost fermier și obișnuia să se trezească dimineața pentru a se ocupa de pământ și de animale, și trebuie să vă spun că, deși muncea foarte mult, niciodată nu l-am auzit să se plângă de probleme cu coloana. După pensionare însă ritmul de viață s-a schimbat, iar prietenul de care vă povestesc s-a obișnuit să doarmă până pe la prânz. Când se trezește nu mai are niciun fel de activitate zilnică și în ciuda faptului că acum nu mai depunde efortul fizic de dinainte de pensionare, îl aud deseori plângându-se de dureri de coloană. Deci nu este așa de greu să găsim răspunsul la problema durerilor de coloană atunci când o comparăm cu stilul de viață de dinainte și după o anumită schimbare.
Ce sfaturi le pot da celor ce petrec mult timp la birou?
În primul rând ar trebui să înțelegem cu toții că un astfel de stil de viață este greșit, corpul nostru este creat pentru a se mișca. Dacă ne uităm de jur împrejurul nostru vom vedea că toate ființele sunt în continuă mișcare. Există o anumită armonie în lume, iar viața înseamnă, printre altele, și mișcare.
Pe de altă parte oamenii trebuie să muncească pentru a-și câștiga banii, așadar ar trebui să facem niște schimbări în rutina noastră zilnică astfel încât să ne facem timp și pentru mișcare. Am oferit câteva sfaturi despre cum putem face aceste schimbări într-unul din articolele mele și am adăugat câteva videoclipuri pe contul personal de Facebook cu câteva exerciții ce pot fi făcute la birou. Sunt convins că vă vor ajuta, cu atât mai mult cu cât nu aveți nevoie de mai mult de 5 minute pentru a le exersa.
Când trebuie să mergem la un fizioterapeut: înainte de a avea o problemă reală, sau atunci când o resimțim deja?
Nu este deloc greșit să mergem la fizioterapeut atunci când avem o problemă. Ceea ce este însă greșit este să apelăm la un fizioterapeut după ce a apărut problema. De altfel am avut multe cazuri serioase când pacienții au tot amânat un control iar din această cauză tratamentele au durat mai mult și - din nefericire - uneori a fost nevoie de intervenții chirurgicale.
Disconfortul și durerea sunt semne care ne spun că trebuie să mergem la specialist iar cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este să ne ferim de boli. Pentru asta avem nevoie de un fizioterapeut sau osteopat.
Osteopatul a început acum să își asume rolul de prevenire a bolilor. Știe că orice problemă sistemică ce apare în corp își manifestă simptomele în alte regiuni ale corpului, sau că mușchii au un rol important în asemenea cazuri: ei evidențiază o reacție imediată de contracție în orice problemă. Așadar osteopatul poate trata problema reală sau poate ghida pacientul către specialistul potrivit.
Este bine să ai un fizioterapeut sau un osteopat pentru a preveni boala. Pare un lux, o cheltuială prea mare, știu, dar costul este mult mai mic în comparație cu sesiunile de terapie, intervențiile chirurgicale, imposibilitatea de a merge la serviciu sau calitatea scăzută a vieții. Dacă însă ne însușim deprinderea de a avea o poziție corectă și facem exercițiile necesare, putem evita problemele cu coloana.
Tuncay Öztürk, specialist fizioterapeut/osteopat
0727 464 464
tuncayozturkoffice@gmail.com