Trei mituri despre diabet!
Diabetul zaharat de tip 2 nu se moștenește pe cale genetică! Greșit!
Deși apariția diabetului zaharat de tip 2 depinde mai mult de factorii de mediu decȃt de cei genetici, acesta poate fi moștenit și pe cale genetică. Şansele de transmitere sunt mai mari pe cale paternă. Preponderența de apariție a diabetului, mai ales dupa vȃrsta de 40 de ani, este mult mai mare în cazul pacienților care au tatăl sau bunicul patern diabetic. Ȋn cazul în care diabetul există doar la mamă sau pe linie maternă, preponderența de transmitere pe cale genetică este mai redusă.
Carbohidrații cresc riscul de diabet! Fals!
Dimpotrivă, carbohidrații sunt chiar indicați în regimul alimentar cu rol de prevenție a diabetului, deoarece au efecte benefice asupra nivelului de zahar din sȃnge, fiind bogați în fibre, vitamine și minerale. Important este însă să alegem alimentele bogate în carbohidrați sănătoși, cum sunt fructele, legumele și cerealele integrale, evitȃnd alimentele hiperprocesate, cu mult adaos de zahăr sau alți aditivi dăunători organismului.
Dacă mănȃnc dulciuri, fac diabet!
Acest lucru nu este obligatoriu, întrucȃt nu există o relație directă între cele două elemente. O dietă hipercalorică, bogată în grăsimi și dulciuri, determină însă o creștere în greutate. Este cunoscut faptul că riscul de îmbolnăvire cu diabet zaharat de tip 2 este mai mare în asociere cu obezitatea. De aceea, nu trebuie să exagerăm cȃnd vine vorba de dulciuri.